הערות על אהבת הפסיכואנליזה
לאמונה בכוחה המרפא של אהבה יש שורשים עמוקים בתרבות ובדת. כותרת הכנס – ״טיפול באהבה ואהבה בטיפול״ – מהדהדת את האופי החידתי-החמקמק של רגשות אהבה המתעוררים בסיטואציה הטיפולית, כמו גם את המחלוקת סביב השימוש באהבה כאמצעי להבנה, תיקון וריפוי נפשי.
כשפרויד כותב ליונג את המשפט המפורסם ״פסיכואנליזה היא בעצם טיפול באמצעות אהבה״ הוא כבר יודע משהו שמטפלים נפשיים בני זמנו וגם מטפלים בני זמננו נוטים להתכחש אליו: הוא יודע שאין די ביחס המיוחד שמטופל מפתח כלפי מטפל, ואין די בסוגסטיה כדי להבטיח שינוי או תיקון נפשי משמעותי. פרויד גם יודע דבר-מה נוסף על אהבת-העברה: שיקולים אתיים בלבד אינם יכולים להנחות את המטפל בעת שהוא מתמקם כאובייקט של הדחף ושל הפנטזיה הלא-מודעת שמחוללים את אהבת ההעברה. לאהבה המתעוררת בסיטואציה הטיפולית, כמו להעברה כולה, יש פונקציה שמשתנה תדיר במהלך הטיפול. כך הופכת הפסיכואנליזה לתיאוריה הפסיכולוגית המקיפה ביותר ולשיטת מחקר וטיפול ייחודית ששמה לה למטרה לחקור את תופעת האהבה על מופעיה הגלויים והסמויים, תוך קשירתם לתהליכים מנטאלים, קוגניטיבים ורגשיים; נורמליים ופתולוגיים, של עוללים ושל מבוגרים, של הפרט ושל הקבוצה. נוסף על היותה תיאוריית תרבות ותיאוריה של חשיבה וידיעה, פסיכואנליזה היא תיאוריה של אהבה.
אפתח בכמה הרהורים על אהבת המטפל (מתוך ספרי החדש ״ריפוי בדיבור: 13 שיחות פסיכואנליטיות״) ואז אתמקד בהיבט פחות מוכר של אהבה בטיפול שמעסיק אותי מזה שנים אחדות ושאני קצת חסר אותו בהכשרה של מטפלים. אני מתכוון ל״אהבת הטיפול״, ליחסים שלנו כמטפלים עם המעשה הטיפולי. אני אדבר על ״אהבת הפסיכואנליזה״. זה ישמע לכם אולי משונה כי מה לפסיכואנליזה ולעבודה טיפולית במסגרות טיפוליות מוסדיות (אולי אני בכלל הפסיכואנליטיקאי היחיד כאן הבוקר). אז למה אני מדבר על אהבת הפסיכואנליזה?
כי בין אם אנחנו פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים, קרימינולוגים או מרפאים בעיסוק, באומנות ופסיכודרמטיסטים. בין אם אתם פוגשים את המטופלים שלכם פעם בחודש לצורך ״מעקב תרופתי״, או רואים אותם אך ורק במסגרת קבוצתית. בין אם אתם מתעניינים ביחסי האובייקט המוקדמים של המטופלים שלכם או רק שואלים אותם אם הם עדיין שומעים קולות – כשאנחנו מתעניינים בנושא של אהבה בטיפול מנקודת מבט דינמית אנחנו נמצאים בשדה מושגי ותיאורטי שרובו ככולו פותח על ידי פרויד וממשיכיו.